Home » Wintersport-Tips » Winterbanden regels

 

Winterbanden regels

 

 

Waarom, waar en wanneer zijn winterbanden nodig en verplicht, en hoe zit het met kettingen. Overigens is het in Oostenrijk verplicht om net deze banden te rijden vanaf 1 november tot en met 15 april.

 

In welke EU landen zijn winterbanden verplicht?

 
In Polen zijn er geen wettelijke voorschriften aangaande het gebruik van winterbanden. Houd u er wel rekening mee dat als u naar het oosten rijdt, winterbanden in Duitsland weer wel verplicht zijn!
 
Groot-Brittannië zijn winterbanden niet verplicht. Geen enkele wet schrijft er het gebruik van de banden voor. Niettemin is het gebruik ervan in de winterperiode aan te raden. Winterbanden bieden immers extra grip en een kortere remweg op beijzelde en besneeuwde wegen.
 
Denemarken gelden geen verplichtingen aangaande winterbanden. Maar zoals u weet kan het er koud zijn in de winter, en natuurlijk zijn ze dan wel aan te raden
 
Het gebruik van winterbanden is in Nederland niet verplicht. Winterbanden worden er immers niet voorgeschreven door de wet. Toch is het aangeraden om bij temperaturen onder 7 graden Celsius een stel winterbanden op te leggen
 
Winterbanden zijn ook in België niet verplicht. Er gelden immers geen specifieke wetten die het gebruik ervan voorschrijven. Niettemin worden winterbanden aanbevolen voor maanden waarin het gemiddeld 7 graden onder nul is.
 
Zwitserland moet met winterbanden worden gereden, als signalisatieborden dit aangeven. Hindert u er desondanks met zomerbanden andere automobilisten of bent u er betrokken bij een aanrijding dan bent u verantwoordelijk. Ook als dit niet door een bord werd aangegeven.
 
In Frankrijk gelden dezelfde regels als in Zwitserland. Borden geven er aan waar winterbanden verplicht gebruikt moeten worden. Schuld bij een aanrijding kan echter ook worden toegewezen als er geen bord stond.
Zorg dat u niet verantwoordelijk wordt gehouden: heb winterbanden in Frankrijk.  Ook hier is geen sprake van een uniforme regeling. Dus in het ene gebied wel, en in het andere niet. Wel is een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht.
 
Duitsland zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijs en gladheid. Verder dient uw auto helemaal winterklaar te zijn wat inhoudt dat de ruitensproeiervloeistof antivries moet bevatten en dat er voldoende koelvloeistof aanwezig moet zijn.
 
Van 1 november tot 31 maart zijn winterbanden in Tsjechië verplicht bij winterweer. Onder deze omstandigheden vallen onder andere sneeuw, ijs en gladheid. De profieldiepte van winterbanden moet tijdens deze periode minimaal 4 mm zijn.
 
De wet schrijft voor dat winterbanden in Slovenië van 15 november tot 15 maart verplicht zijn bij sneeuw, ijs of gladheid. Verder moet aan een minimale profieldiepte van 3 mm worden voldaan.
 
Zweden zijn winterbanden tijdens de periode 01/12 - 31/03 verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden dienen te worden uitgerust met sneeuwketting of er kan met spijkerbanden gereden worden. Het minimumprofiel van de winterbanden bedraagt 3 mm.
 
In tegenstelling tot de voorschriften in Nederland en België zijn winterbanden in Luxemburg verplicht. Althans toch tijdens winterse omstandigheden als ijzel, ijs, sneeuw en slush. De winterbanden zijn best voorzien van een M+S-markering of moeten een sneeuwvloksymbool dragen.VerplichtOok in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterweer. Er geldt een winterplicht vanaf 1 november tot en met 15 april. Winterbanden dienen tijdens deze periode te voldoen aan een minimale profieldiepte van 4mm.
 
In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 28 februari, ongeacht de weersomstandigheden. De banden moeten voldoen aan een minimale profieldiepte van 3 mm.
 
In Noorwegen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden gedurende de periode 01/11 - 01/05. Winterbanden moeten er dan een minimale profieldiepte van minimaal 3 mm hebben. Bij sneeuw en gladheid zijn winterbanden verplicht. Ook moeten de banden beschikken over een minimale profieldiepte van 3 mm.

 

Kettingen

Naast de sneeuwbanden kan het zijn dat je ook verplicht sneeuwkettingen nodig hebt, in Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. In de Alpenlanden wordt aangegeven wanneer je ze nodig hebt.

Ga je naar de wintersport is dus naast de winterbanden ook de ketting een onderdeel van het standaarduitrusting. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50km/u wat hard zat is.

 

Winterbanden

Maar wat is het verschil tussen een zomerband en een winterband. Ten eerste is de samenstelling (compound) van een winterband anders dan die van een zomerband. De compound van een winterband is zachter, vooral als het onder de 7 graden is zal het effect zichtbaar worden. Een “normale” band wordt bij die temperaturen harder en verliest zijn werking. Ook heeft een winterband een ander soort profiel, deze heeft namelijk lamellen die vooral bij b.v. sneeuw maar ook regen voor een betere grip zorgt.

Maar om enig effect te hebben mag de profieldiepte van een winterband niet onder de 4mm komen, nieuwe winterbanden heeft zo ongeveer 9mm. Door de samenstelling slijt de banden in de zomer iets sneller, dus niet eerder overgaan naar een winterband als het voor langere tijd 7 graden of kouder is. Maar andersom geldt het zelfde, boven de 7 graden voor langere tijd switch terug naar de zomerband.

 

 

 

Snowblades, Big-Foots, nu online kopen bij Funblades te Zeist