Winterbanden regels
Waarom, waar en wanneer zijn winterbanden nodig en verplicht, en hoe zit het met kettingen. Overigens is het in Oostenrijk verplicht om net deze banden te rijden vanaf 1 november tot en met 15 april.
In welke EU landen zijn winterbanden verplicht?
Vanaf 1 november 2021 verplicht Frankrijk de inzet van winterbanden op bepaalde trajecten. Daarvoor zijn nieuwe verkeersborden ontworpen die aangeven waar de verplichting geldt.
In maar liefst 48 departementen mag vanaf volgende maand de verplichting voor sneeuwbanden worden ingesteld maar het is aan de lokale autoriteiten of ze het ook daadwerkelijk invoeren. De meeste departementen nemen de verplichting echter meteen op in de lokale wetgeving.
Automobilisten, maar ook vrachtwagenchauffeurs, die naar bergachtige streken reizen doen er dan ook verstandig aan om winterbanden te laten monteren.
De Franse autoriteiten stellen als eis dat de banden voorzien zijn van het M+S logo of M&S.
Verder moet de band voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool (3PMSF).
Dat laatste wordt zelfs verplicht vanaf 2024.
De lijst van departementen is de volgende: Alpes-Maritime, Ardèche, Ariège, Aude, Aveyron, Cantal, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Corrèze, Corse-du-Sud, Pyrénées-Orientales, Bas-Rhin, Haut-Rhin, Rhône, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Savoie, Haute-Savoie, Tarn, Tarne-et-Garonne, Var, Vaucluse, Haute-Vienne, Vosges, Yonne, Territoire de Belfort, Haute-Corse, Côte-d’Or, Creuse, Doubs, Drôme, Gard, Haute-Garonne, Hérault, Isère, Jura, Loire, Haute-Loire, Lot, Lozère, Meurthe-et-Moselle,
Kettingen
Naast de sneeuwbanden kan het zijn dat je ook verplicht sneeuwkettingen nodig hebt, in Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. In de Alpenlanden wordt aangegeven wanneer je ze nodig hebt.
Ga je naar de wintersport is dus naast de winterbanden ook de ketting een onderdeel van het standaarduitrusting. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50km/u wat hard zat is.
Winterbanden
Maar wat is het verschil tussen een zomerband en een winterband. Ten eerste is de samenstelling (compound) van een winterband anders dan die van een zomerband. De compound van een winterband is zachter, vooral als het onder de 7 graden is zal het effect zichtbaar worden. Een “normale” band wordt bij die temperaturen harder en verliest zijn werking. Ook heeft een winterband een ander soort profiel, deze heeft namelijk lamellen die vooral bij b.v. sneeuw maar ook regen voor een betere grip zorgt.
Maar om enig effect te hebben mag de profieldiepte van een winterband niet onder de 4mm komen, nieuwe winterbanden heeft zo ongeveer 9mm. Door de samenstelling slijt de banden in de zomer iets sneller, dus niet eerder overgaan naar een winterband als het voor langere tijd 7 graden of kouder is. Maar andersom geldt het zelfde, boven de 7 graden voor langere tijd switch terug naar de zomerband.
Snowblades, Big-Foots, nu online kopen bij Funblades te Zeist