Snowblades

Snowblades zijn er in allerlei soorten, maten en merken. Het valt dan ook niet altijd mee om bij al die mogelijkheden de juiste keuze te maken.
Welke Snowblades voor u het beste is, hangt onder andere af van wat u ermee wilt doen -bijvoorbeeld recreatief of juist sportief skiën- en wat uw ski-ervaring is. Aan de hand van uw eigenschappen, worden de eigenschappen gekozen van de Snowblades die het beste bij u past: taillering, torsiestijfheid, flexibiliteit en demping.

Taillering van Snowblades

De taille van een Snowblades is te vergelijken met de taille van een persoon. Vroeger hadden ski’s simpelweg geen taille: ze waren gewoon recht. Met de introductie van de carveski’s hebben ook de Snowblades een taille gekregen: smal in het midden
en breed aan beide uiteinden. Deze bouw zorgt ervoor dat Snowblades met de juiste skitechniek veel makkelijker te sturen zijn.De mate van taillering zorgt voor de grootte van de bochtradius (draaicirkel) als de Snowblade op zijn kant wordt geskied. Een Snowblade met veel taillering -een groot verschil tussen de breedte van de Snowblade in het midden en de uiteinden- heeft een kleine bochtradius.
Met weinig taillering zullen de bochten juist groter zijn.
Als u echter tijdens het sturen van de bocht nog veel slippend skiet en niet op de kanten, dan gaat het bovenstaande niet op. In dat geval wordt het juist moeilijker om met een ski met veel taillering te skiën. De Snowblade zal veel sneller voor en achter wegglijden

 

Torsiestijfheid van Snowblades

De torsiestijfheid is de stijfheid over de lengte-as van de Snowblades. Een hoge torsiestijfheid betekent dat de Snowblades weinig zal meegeven aan de zijden van de ski. Dat heeft een goede grip op de skikanten en een snelle reactie van de Snowblades tot gevolg. Het voordeel hiervan is dat de Snowblade snel zal reageren op de bewegingen van de skiër. Het nadeel is dat zo’n Snowblades de fouten van de skiër genadeloos zal afstraffen. Hij is bij gebrek aan techniek moeilijk te skiën en daarom alleen geschikt voor meer gevorderde skiërs.
Het tegenovergestelde geldt voor een Snowblades met een lage torsiestijfheid. De Snowblades is veel toleranter als de skiër verkeerde bewegingen maakt.Maar ook heeft zo’n ski minder grip op hardere pistes. Vooral beginners zullen beter uit zijn met een ski met een lage torsiestijfheid

 

In het kort, slappe Snowblades, ofwel met een lage torsiestijfheid, skiet makkelijk, maar wordt op hoge snelheid wat eerder onstabiel.

Stugge Snowblades, ofwel met een hoge torsiestijfheid, skiet wat lastiger, vooral voor beginners, maar is veel stabieler, dus sportiever, dit zijn vooral de Elan, en Head Snowblades, ook de 125cm en 135cm Snowblades hebben een hoge torsiestijfheid

 

 

Flexibiliteit

Flexibiliteit is de stijfheid in de breedte-as van de Snowblade. Oftewel: hoe buigzaam de Snowblade is wanneer u de voor- en achterkant vastpakt en naar beneden drukt. De Snowblade zal dan doorbuigen in het midden.
Een stijve/stugge Snowblade is minder makkelijk te buigen (flexen). Dit betekent dat hij ook minder makkelijk te draaien is op de piste. Maar zo’n Snowblade heeft wel een hele directe overbrenging op de sneeuw. Dit in tegenstelling tot een flexibele (soepele) ski, die echter wel vergevingsgezinder is.

Demping

De demping van een Snowblade zorgt ervoor dat de Snowblades op wat hogere snelheden stabieler en rustiger blijft. Een dempingsysteem absorbeert de trillingen die dan ontstaan. Daardoor is er ook een betere grip met de kanten van de Snowblades.

Skibinding

Het doel van de skibinding is de schoen onder het skiën stevig op de ski te houden, maar bij een val wel meteen open te schieten. Een goede binding weet deze tegenstrijdige eigenschappen op de juiste wijze te combineren en kan er hierdoor voor zorgen dat de skiër zo goed mogelijk de Snowblade kan besturen en tegelijkertijd vrij blijft van blessures.
De hoogte-elasticiteit van een skibinding is de hoogte in millimeters dat de skischoen in de achterbinding omhoog kan komen zonder open te gaan. Dit is zowel belangrijk voor de schokabsorptie als voor bestaande dikteverschillen van de zool. Zijdelingse elasticiteit is de maximale afstand in millimeters dat de voorbinding zich zijdelings kan bewegen en weer centreren zonder open te gaan. Bindingen voldoen aan een DIN schaal: 1 is het laagst, 15 het hoogst. De instelwaarde is afhankelijk van de zoollengte van de schoen -en het gewicht, de lengte en leeftijd van de skiër.

De juiste keuze

Het is moeilijk een geschikte Snowblade te kiezen als je alleen uitgaat van cijfermatige testresultaten en reclames.

De juiste Snowblade is namelijk heel persoonlijk. Wat de één een prima Snowblade vindt, zal de ander maar een matig exemplaar vinden.