Het zou nogal vreemd zijn, mochten wij bij Funblades anders beweren, maar skiën of snowboarden zijn echt wel de allerleukste activiteiten die je je kunt inbeelden. Heerlijk door de sneeuw, de gezonde berglucht, ’s avonds nagenieten, … wintersport is een totaalbeleving. Nooit eerder gedaan? Lees onze skitips voor beginners er op na en trek beslagen de piste op.

 

Neem lessen …

‘Le plaisir, ça s’apprend’, het motto van de Franse skischool kan niet duidelijker zijn. Plezier en genieten op je ski’s moet je leren. Je kunt kiezen voor privéles of groepslessen. In een privéles zal je uiteraard sneller vordering boeken. Je hebt de volledige aandacht van de lesgever die dan ook uitsluitend oog heeft voor jou. Privélessen zijn echter nogal prijzig. Groepslessen zijn goedkoper en zolang de groep niet heel erg groot wordt (zes tot acht personen lijkt ons ideaal), kan je ervan uitgaan dat je na een paar dagen de eerste trucjes wel onder de knie hebt.

 

Skiles van jongsaf aan.

… in eigen land

Het is misschien verstandig vooraleer die relatief dure vakantie daadwerkelijk te boeken, eerst eens in eigen land op de latten te staan. Misschien vind je er helemaal niets aan. Natuurlijk zijn indoorhallen of borstel pistes in niets te vergelijken met de echte bergen, maar het geeft je wel een goede eerste indruk. Boek een aantal lessen in de indoor skihallen. Zo neem je eenmaal ter plaatse alvast een vliegende start.

 

Uitrusting

Kleding, helm, handschoenen, … het kost een flinke duit. Ben je nog niet helemaal overtuigd, kijk dan even uit of je geen ski-uitrusting kunt lenen van vrienden of kennissen. Tweedehands is eventueel een optie, de meeste mensen gaan maar een keer per jaar skiën, dus vaak zijn die producten nog van goede kwaliteit.

Waar je echter geen compromis op mag doen, is de helm. Draag steeds een helm en neem een helm die goed op jouw hoofd past. De helm is een belangrijk onderdeel voor jouw eigen veiligheid.

Neem ook een goed passende skibril of goggle. Ga na of die goggle netjes rond je helm past. Het grote voordeel van een goggle is dat die in alle omstandigheden steeds op zijn plaats blijft zitten, je een ruim gezichtsveld geeft en beter beschermt dan een gewone zonnebril.

Huren of kopen

Als je de eerste keer gaat skiën, is de aankoop van ski’s en skischoenen niet meteen aangewezen. Huren kun je in Nederland, België of ter plaatse. Waar je ook huurt, zorg ervoor dat je ski’s op jouw lengte en gewicht zijn ingesteld. Ski’s moeten loskomen wanneer je valt, maar je wilt natuurlijk niet dat ze bij elke oneffenheid van je voeten schieten. Gebruik je ski’s van vrienden of familie, laat die dan toch ook maar correct afstellen in een gespecialiseerde winkel of bij de skiverhuur.

 

Zonnebrand

Hoe graag je ook met een zongebruind gezicht thuis wilt komen, smeer je toch maar in. Ook al schijnt de zon niet, toch is die in de bergen erg krachtig. Het zou wel bijzonder jammer – en pijnlijk – zijn, mocht je een aantal dagen van je skivakantie moeten missen omdat je met een roodverbrand gezicht niet meer buiten kunt komen. Vergeet ook de lippencrème niet.

 

 

Kies je periode

Als je enigszins kan, vermijd dan de drukte van de schoolvakanties. En daarmee bedoelen we niet zozeer de schoolvakantie in België, maar wel de vakanties van de grote landen of regio’s. Het maakt een immens verschil wanneer je in de schoolvakantie van de helft van Frankrijk in een Frans skigebied terechtkomt. Minder druk op de pistes betekent dat jij je beter op je skitechniek kunt focussen zonder constant om je heen te moeten kijken naar andere skiërs. Minder druk betekent vaak ook goedkoper. De meest rustige periode is nogal eens vaak in Januari, tussen kerst- en krokusvakantie.

Kies je gebied

Pistes in skigebieden zijn onderverdeeld in moeilijkheidsgraden die worden aangeduid met kleuren. De gemakkelijkste pistes zijn de groene en blauwe pistes. Rood is iets moeilijker, zwart zijn de moeilijkste pistes. Ga voor een gebied met veel blauwe pistes. Speur wat ski kaartjes af en zoek naar skigebieden met blauwe pistes die ook hogerop liggen. Vaak liggen de makkelijke pistes helemaal beneden. Is er weinig sneeuw of laat in het seizoen, dan zijn de lager gelegen pistes niet steeds in prima kwaliteit. En als je steeds beneden in het dal moet blijven om te skiën, dan mis je voor een groot deel toch het echte wintersportgevoel.

 

 

Kies je lift

Kijk ook even na welk type lift jouw pistes bedient. Rol tapijtjes zijn vaak handig voor absolute beginners. De liften aan de beginnerspistes zijn vaak gratis Sleepliften of ankerliften zijn niet zo eenvoudig voor de beginnende skiër. Een sleeplift is een soort lift waarbij je op je ski’s blijft staan en zo door middel van een anker of schotel omhoog wordt getrokken. Gelukkig worden sleepliften steeds zeldzamer. Ga voor zetelliften of kabelliften. Zetelliften of kabelliften brengen je echter meestal naar hogere en vaak moeilijkere pistes. Neem een zetellift waarvan je het einde ziet, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Conditie

Skiën is een fysiek inspannende bezigheid. Al te vaak merken wij beginnende of zelfs meer ervaren skiërs die de derde dag van hun vakantie amper nog de trap op kunnen. Probeer in een goede conditie aan je skivakantie te beginnen. Ga lopen of fietsen. Doe spierversterkende oefeningen en zorg met name voor goede been- en bilspieren.

Tips in het terrein

De ski leraar- of lerares in kwestie zal het ontelbare keren herhalen, maar prent deze tips alvast in je geheugen.

  • Kijk niet naar de tippen van je ski’s.
  • Sluit je skischoenen correct, niet te vast maar zeker niet te los.
  • Draag een enkele kous en steek je broek niet in je skischoenen.

Snowblades, Big-Foots, nu online kopen bij Funblades te Zeist