Hoe beter je iets kan, hoe leuker het wordt. Dat geldt evenzeer voor skiën of snowboarden. Beginner of gevorderd, iedereen kan steeds bijleren. En of je nu die steilere pistes wilt doen, sneller en met een mooiere techniek de afdaling wilt aanvallen of gewoon zin hebt in iets nieuws, met deze ski-tips voor gevorderden, doet iedereen zijn voordeel.

 

Neem les

Wie denkt dat skiklasjes enkel voor de beginners zijn, slaat de bal helemaal mis. Ook als gevorderde of zelfs ver gevorderde skiër zal je versteld staan hoeveel je kan bijleren. De tips die je van een professionele ski leraar of -lerares krijgt, zijn niet te versmaden. Tijdens die lessen wordt er  – afhankelijk van het niveau en de wensen – vaak bijzonder sportief doorheen het skigebied gegaan. Dat maakt dat je op die manier ook een leuke ontdekking van de mooiste plekjes en beste pistes krijgt aangeboden. Natuurlijk hoef je niet de hele dag ergens bij een skiklas aan te sluiten. Je wilt ook gewoon genieten. Denk eens aan privé les of les in kleine groepjes van een gelijkaardig niveau. Privéles is een investering maar dan wel eentje die zich snel terugverdient.

Misschien kan je wel een opleiding tot skileraar volgen. Zelf lesgeven doet je nadenken over de techniek en hoe je die op de beste en meest eenvoudige manier aan anderen kunt aanleren.

 

Probeer eens een andere discipline

Heb je alle mogelijke moeilijkheidsgraden van pistes onder de knie? Ga je met volledige controle vlot en snel de zwarte piste af? Dan is het misschien tijd om een andere discipline aan te leren. Skiërs gaan snowboarden of vice versa. Buckelpistes –  de schrik voor menigeen – vragen een bijzondere techniek die, eens goed aangeleerd, voor enorme sensaties zorgen. Boardercross? Nooit van gehoord, zeg je. Tijd om deze spectaculaire discipline te ontdekken. Of waarom zou je eens niet het snowpark induiken en leren freestylen? Nooit eerder stappen naast de pistes of in de poedersneeuw gezet? Dan is dit misschien wel het uitgelezen moment.

 

Filmpjes kijken en maken

Het internet is een bron van informatie. Er staan enorm veel filmpjes op internet waar je veel van skitechniek kan opsteken. Kies de meest informatieve eruit, bestudeer die, probeer te linken aan je eigen techniek en ga er voor.

Maar ook zelf je afdalingen (laten) vastleggen op video, kan een goed idee zijn om vordering te boeken. Meestal heb je geen idee wat je doet op je latten. Het beeld dat je hebt, klopt niet met de werkelijkheid en dat maakt het moeilijk je fouten af te leren of je techniek te verbeteren. Herhaal dat ook. Doe dezelfde afdaling aan het begin en aan het einde van je skivakantie en probeer te achterhalen waar je techniek verbeterd is en eventueel nog bijgeschaafd moet worden.

 

Steel met je ogen

Ga op stap met skiërs of snowboarders die beter zijn dan jou. Daarom hoeven zij nog niet noodzakelijk de tijd te nemen om jou lessen te geven, ook met je ogen kan je veel opsteken. Hoe pakken zij die hindernis aan? Hoe nemen zij bochten op die voor jou te steile pistes? Probeer ze na te doen, stel vragen. Door te kijken naar betere skiërs of snowboarders, word je zelf ook beter. Het hogere niveau dwingt je zelf ook tot een hoger niveau. Pistes die je anders niet zou doen, worden nu wel aangepakt. Let er wel voor op dat het verschil in niveau niet té groot wordt. Het moet wel aangenaam en veilig blijven.

 

Doe eens rustig aan

Hoe beter je wordt, hoe meer je de neiging krijgt steeds sneller te gaan. Dat leidt niet noodzakelijk tot een betere skitechniek. Wij zien liever iemand met een perfecte techniek rustig en gecontroleerd de piste afkomen dan een gek die zonder enige vorm van controle naar beneden raast. En overigens, doe je rustig en gecontroleerd, dan spendeer je meer tijd op de sneeuw (en minder in de lift). Concentreer je op een onderdeel van je techniek en probeer dat te verbeteren. Vermijd echter wel dat je al te geconcentreerd en verkrampt gaat rondrijden. Probeer niet te veel na te denken. Zoek je zwakke punt en probeer dat te verbeteren.

Maar bovenal geniet.

Snowblades, Big-Foots, nu online kopen bij Funblades te Zeist