Fit op wintersport

 

 

Met ski oefeningen bereid je je optimaal op je volgende wintersport voor. Ski oefeningen verminderen de kans op blessures, maken je minder gevoelig voor spierpijn en geven je meer zekerheid op de piste. Daarom is het belangrijk om een paar weken voor je lop wintersport gaat te beginnen met de skigymnastiek. Zelfs professionals leggen de basis voor hun prestaties tijdens de zomer wanneer er geen sneeuw ligt. Met de volgende 5 eenvoudige ski oefeningen, die zonder hulpmiddelen zijn te doen sta jij straks fit op de piste! Voor meer getrainde wintersporters raden we onze power ski oefeningen aan.

 

5 x VERSCHILLENDE SKI OEFENINGEN IN 20 MINUTEN

Kniebuigingen, balanceren op één been, zijdelingse plank, bergbeklimmen en zwemmen – zo heten de 5 ski oefeningen voor een complete wintersport workout. Wanneer je deze oefeningen regelmatig uitvoert, maken ze je niet alleen fit voor het skiën, maar geven ze je ook in het dagelijkse leven een boost. Tijdens skigymnastiek worden voornamelijk de been- en rugspieren getraind. Sportattributen zijn niet nodig. De tijd die de 5 ski oefeningen in beslag nemen bedraagt ongeveer 20 minuten. Voor een optimaal resultaat dien je de oefeningen 3 keer per week uit te voeren. Vergeet je van te voren niet even op te warmen door bijvoorbeeld een looppas op de plaats (5 min), de trap een paar keer op en af te lopen en de armen en benen rustig los te zwaaien.

 

 

1. KNIEBUIGINGEN: 2 X 15 MAAL MET 1 MINUUT PAUZE

Neem een schouderbreedte stand aan. De voeten mogen licht naar buiten staan. Vervolgens buig je de knieën, totdat de dijen horizontaal staan met de grond. De rug blijft zo recht mogelijk, een kromming moet je zien te voorkomen. Om de gewrichten niet te veel te belasten is het belangrijk de dat de knieën en de voeten in dezelfde richting blijven wijzen. Ook mag de knie tijdens de buiging niet voorbij de tenen komen. De armen houd je tijdens de oefening naar voren gestrekt.

2. BALANCEREN OP ÉÉN BEEN: 15 MAAL PER ZIJDE

Sta losjes in de knieën met de benen schouderbreedte uit elkaar. Verschuif net als bij inline-skaten één been naar voren en verplaats je lichaamsgewicht hiernaartoe. Til vervolgens je achterste been omhoog en balanceer op je voorste been: je been en romp vormen nu een horizontale lijn. Houd deze positie in een rustige houding enkele seconden aan.

 

3. ZIJDELINGSE PLANK: 60 SECONDEN PER ZIJDE

Ga op je zij liggen en ondersteun jezelf op één arm. De knie kan worden uitgestrekt of bij de eenvoudigere variant gebogen op de grond worden gehouden (in plaats van de voeten). Druk de romp en heup naar boven zodat de schouder, bekken en knieën in één lijn liggen. Houd deze positie voor 60 seconden aan. Herhaal de oefening op de andere zij.

 

4. BERGBEKLIMMEN: 2 X 30 SECONDEN

Neem de push-up houding aan. Dat houdt in dat je armen op de grond steunen om vervolgens je rug omhoog te duwen zodat de knieën, heup en schouder in een rechte lijn liggen. Vervolgens verplaats je afwisselend de linker en rechter knie om en om diagonaal naar de steunende ellebogen. Tijdens de oefening is het belangrijk dat je de correcte houding en spanning op de spieren aanhoudt.

 

 

5. ZWEMMEN: 2 X 30 SECONDEN

Ga plat op je buik liggen met gestrekte armen en benen, je hoofd houd je naar beneden. Ga afwisselend met je linker been en rechter arm omhoog en wissel dit af. Je benen en armen mogen de grond niet raken.

 

 

 

 

CONDITIETRAINING VOOR DE WINTERSPORT

Niet alleen je spieren moeten klaar zijn voor de volgende wintersport, ook is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. Conditietraining vormt een perfecte aanvulling op deze ski oefeningen. Onder conditietraining valt onder meer joggen, fietsen, zwemmen, inline-skaten en nordic walking. Eén tot twee trainingen per week verbeteren je conditie enorm! Een effectieve conditietraining duurt meer dan 60 minuten onder een belasting van 60 tot 70% van de maximale hartslag (ongeveer 110-130 slagen per minuut). Na een duurtraining stretch je de spieren en doe je een cooling down. Wandel of fiets rustig uit om de afvalstoffen uit je spieren af te voeren. 

Naast je lichaam moet ook onder meer je kleding en materiaal in topconditie zijn. Lees het weblog over de voorbereiding op de wintersport >>

SKI OEFENINGEN TRAININGSPLAN

 

  • Begin 6-8 weken voor de wintersport met de ski oefeningen
  • Probeer 3 keer per week 20 minuten aan ski oefeningen te doen
  • 2 keer per week minimaal 60 minuten conditietraining
  • Vergeet je spieren niet op te warmen 

Met deze ski oefeningen ben jij in topconditie voor je volgende wintersport! 

 

Snowblades, Big-Foots, nu online kopen bij Funblades te Zeist